Cei care nu curăță zăpada din dreptul casei sau al firmei riscă amenzi de mii de lei

curatare-zapada-1000x550

Persoanele fizice și juridice și asociațiile de proprietari, în cazul blocurilor, sunt direct responsabile de curățarea zăpezii din dreptul imobilelor pe care le dețin sau le folosesc și de îndepărtarea țurțurilor care se formează la acoperișul acestor imobile. Obligațiile pe care le au cetățenii odată ce s-a așternut zăpada sunt stabilite de autoritățile locale, iar amenzile pe care le poate da Poliția Locală diferă destul de mult de la o localitate la alta. Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, cetățenii sunt obligați să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri și să mențină curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc. Aceeași ordonanță prevede că obligațiile acestea vor fi preluate de asociațiile de proprietari, acolo unde este cazul, iar ele vor răspunde pentru îndeplinirea lor în fața autorităților administrației publice locale.

Amenzile pot ajunge, în unele orașe, până la 2.500 de lei

După cum spuneam, fiecare administrație locală și-a stabilit propriul set de amenzi pentru cei care nu asigură curățenia trotuarelor. În București, spre exemplu, Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010 stabilește o amendă de la 200 la 500 de lei pentru persoanele fizice și de la 500 la 2.000 de lei pentru persoanele juridice care încalcă următoarele obligații: „Persoanele fizice și juridice au obligația ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze țurțurii de gheață formați la nivelul acoperișului imobilului / construcției, să curețe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii, zăpada depusă și gheața formată de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea, a sediilor de firme, curților și terenurilor deținute, astfel încât traficul pietonal să se desfășoare în condiții normale. La imobilele în care la parter funcționează societăți comerciale, magazine sau prestatori de servicii, obligațiile menționate revin acestor unități pe timpul funcționarii acestora„, potrivit actului amintit.

,,Pentru ca au existat sesizări cu privire la faptul că pe unele trotuare din municipiul Călărași nu a fost împrăștiat material antiderapant, facem precizarea ca s-a intervenit în această săptămână, ori de câte ori a fost necesar, atât cu material antiderapant cât și cu muncitori pentru curățarea zăpezii și gheții de pe trotuarele din zonele aglomerate, din stațiile de transport în comun sau la trecerile de pietoni.

 Totodată, ca în fiecare an, amintim agenților economici, instituțiilor publice, celorlalte persoane juridice și cetățenilor că au obligativitatea curățării de zăpadă și de gheață a trotuarelor aferente imobilelor sau spaţiilor comerciale pe care le deţin, conform legislației în vigoare„.

 Primăria Călăraşi 

Regulament de Gospodărire Comunală a Municipiului Călăraşi -Contavenţii şi sancţiuni

Constituie  contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 100 lei la 200 lei, următoarele fapte :

…………………………………………………………………………………………………

e) necurăţirea zăpezii şi a gheţii de pe trotuarele şi rigolele din faţa imobilelor pe care le administrează, zăpada şi gheaţa rezultată se depozitează la o distanţă de 0,3 m de bordura carosabilului.

652 vizualizari in total 1 vizualizari azi


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*