1 DECEMBRIE ROMÂNESC LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 JEGĂLIA

         În istoria poporului român sunt momente de mare importanţă istorică, de prestigiu pe care nu avem dreptul să le uităm. Un astfel de eveniment este 1 Decembrie 1918, în cetatea lui Mihai Viteazul şi a pătimirii lui Horea, Cloşca şi Crişan, prin voinţa întregului popor din Transilvania, reprezentat prin cei peste o sută de mii de participanţi, s-a înfăptuit Marea Unire. S-a împlinit visul de aur pentru care şi-au dat viaţa martirii neamului. Români de pretutindeni se îndreptau spre Cetatea Neamului românesc, sub faldurile tricolorului, pentru a se uni cu ”fraţii” de peste Carpaţi.

Se împlinesc 101 de ani de când, cu entuziasm şi inimi însufleţite de dragoste de ţară, românii au venit să dea mână cu mână într-o patrie unită.
Unirea tuturor românilor a fost împlinită în miezul zilei de 1 Decembrie 1918, când cele 1228 de semnături ale delegaţilor români de pe cuprinsul întregii Transilvanii, s-au aşternut pe Rezoluţia Adunării  Naţionale de la Alba Iulia.
Pentru a marca acest măreţ eveniment istoric, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Jegălia a iniţiat un parteneriat educaţional în colaborare cu Şcoala Gimnazială ”Iancu Rosetti”, Primăria Comunei Jegălia și Biblioteca, desfășurat la Centrul Cultural din Comuna Jegălia.

              În deschiderea spectacolului, doamna director Dumitru Cornelia-Cristina a mulţumit elevilor şi cadrelor didactice implicate în parteneriatul educaţional ”România în zi de sărbătoare” subliniind că astfel ne aducem prinosul nostru de mulţumire înaintaşilor noştri, cântându-le   faptele eroice şi preamărind în vers măreaţa lor realizare.
La eveniment a participat un invitat special din partea ISJ Călăraş, doamna Tuță Magda care, cu emoție, a precizat: ,,1 Decembrie este sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, iar sentimentul patriotic trebuie să facă parte din dezvoltarea sănătoasă a unei națiuni. Este datoria noastră, a cadrelor didactice, a părinților şi bunicilor sa veghem asupra trezirii iubirii de țară în inimile copiilor care trebuie să cunoască valorile naționale”.
Şcoala Jegălia se bucură de o colaborare strânsă cu întreaga comunitate, astfel că, la eveniment, primarul Vasile Aurel a participat alături de toți cei prezenți. În discursul său, acesta a apreciat prezența părinților, dar mai ales a bunicilor care reprezintă un exemplu pentru generația tânără, prin faptul că bunicii noştri respectă cu sfințenie jertfa celor care au pierit pentru apărarea țării.
Sub coordonarea doamnei director Dumitru Cornelia-Cristina, a profesorilor implicați Paraschiv Lenuța, Olteanu Mădălina, Ilie Petruța, Crăciun Daniela, Iosif Elena, împreună cu elevii şcolii gazdă şi invitaţii lor, elevii Școlii Gimnaziale ”Iancu Rosetti” coordonați de prof. Gheorghe Liliana şi Vasile Lucreţia, a fost prezentat un program artistic înălţător de versuri, dansuri, cântece patriotice, scenete cu tematică istorică, precum și prestția elevilor școlii din ansamblul folcloric Grâușorul din Jegălia, coordonați de instructorii Sile Baraitaru și Aristide Ghenea, care au încântat publicul prezent în sala căminului cultural din comuna Jegălia.J1J2J3J4

1749 vizualizari in total 2 vizualizari azi

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*