România, alături de întreaga lume, se confruntă cu criza provocată de coronavirus, una din cele mai grave din ultimii zeci de ani. Trăim momente de cumpănă pentru întreaga omenire, pe care niciunul dintre noi nu le-ar fi crezut posibile. Țara are nevoie de responsabilitatea, disciplina și solidaritatea tuturor.
Președintele Iohannis și Guvernul PNL s-au implicat cu toată determinarea în bătălia împotriva coronavirusului. Guvernul este într-o colaborare strânsă cu Președintele României. Prioritatea absolută este protejarea sănătății populației, salvarea de vieți, limitarea extinderii pandemiei și eradicarea acestui flagel, alături de celălalt obiectiv major, menținerea funcționării economiei, mai ales în sectoarele ei vitale și funcționarea la capacitate maximă a instituțiilor statului
În paralel cu măsurile reclamate de urgențele sanitare și cu cele privind siguranța cetățenilor, Guvernul Orban a adoptat deja, în două etape, un pachet consistent de măsuri sociale, economice și fiscale, de sprijin pentru angajații și companiile afectate de criza coronavirus, pentru a limita efectele economice și sociale negative.
Știm cu toții care era starea economiei, a sistemului sanitar înainte de izbucnirea acestui flagel. România nu este acolo unde ne dorim cu toții să fie, nici în domeniul medical, nici în cel economic. Sunt lipsuri, nu avem de toate. Nu este nici simplu, nici ușor. Dar acum nu este nici pe departe momentul de a căuta vinovați sau țapi ispășitori pentru șirul lung de decizii greșite din trecut. Acum este momentul acțiunii ferme, rapide și curajoase.
Măsurile restrictive și severe, în cadrul stării de urgență, nu au fost nicidecum decizii ușoare, dar au fost absolut necesare pentru a proteja sănătatea românilor și a familiilor lor.
Vă facem cunoscute măsurile întreprinse de Guvernul PNL în combaterea epidemiei cu noul coronavirus:
SĂNĂTATE
-
Pe data de 4 februarie, Guvernul Orban a emis o OUG pentru pregătirea stocurilor de rezervă în situații de epidemii și pregătirea României pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus. Mai exact, au fost asigurate fonduri în valoare de 220 milioane lei pentru achiziția de echipamente și materiale necesare în regim de urgență.
-
La ora actuală, cererea pe piața internațională a crescut exploziv și toate statele înregistrează mari dificultăți în a achiziționa stocurile medicale de care au nevoie.
-
Medicii de familie au primit săptămâna trecută o primă tranșă de măști, urmează și altele.
-
Joi și sâmbătă, prin intermediul MAPN, au ajuns în țară 90 de tone de echipamente medicale. Echipamentele, 200.000 de combinezoane de protecție, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate.
-
S-a mărit semnificativ capacitatea de testare a potențialilor bolnavi cu coronavirus. Dacă în urmă cu câteva zile se puteau face în medie 600 de teste pe zi, astăzi se pot testa aproximativ 2000 de pacienți.
-
Producția locală de măști de protecție deja a început. Am agreat cu o companie românească că va produce, în scurt timp, 1.000 de combinezoane zilnic și care, din 15 aprilie, va produce 500.000 de măști zilnic pentru populație şi 150.000 de măști pe zi pentru spitale, astfel că se va ajunge la aproximativ 4 milioane de măști produse lunar.
-
La întâlnirea de săptămâna trecută cu Președintele României, reprezentanții DSP, Prefecții și cu șefii de spitale din țară, am stabilit că se pot face achiziții atât de la nivel central prin ONAC, cât și direct de la fiecare spital în parte. Aceștia pot deja să contacteze furnizorii.
-
350 de milioane de euro din fonduri europene vor fi folosiți pentru acoperirea costurilor serviciilor medicale, achiziționarea de teste pentru depistarea COVID-19, a echipamentelor de protecție și aparaturii de ventilare mecanică. Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Sănătății au lucrat la o circulară care permite atât spitalelor cât și autorităților publice locale să poată deconta aceste cheltuieli din fonduri europene.
-
Una din principalele prevederi ale stării de urgență este aceea că, pentru o durată de 6 luni, spitalele și centrele medicale pot angaja medici și personal auxiliar atât de necesar în această perioadă.
-
Am construit un spital mobil (ROL II, din curtea Institutului Ana Aslan) unde se vor trata cazurile ușoare, care va deveni funcțional foarte repede (urmează a fi branșat la utilități).
-
Autoritățile au în vedere creșterea capacității de testare pentru noul coronavirus (COVID-19), prin instruirea personalului necesar și achiziționarea de noi aparate Real Time PCR. Pentru a crește capacitatea de testare în toate județele în permanență sunt organizate cursuri de instruire ale biologilor și medicilor de specialitate din spitale și sunt autorizate cât mai multe centre de testare.
-
Programul național de testare include 35 de spitale și firme, care au 38 de locații. Urmează să mai introducem încă 11 locații. Aceste testări se fac conform unui algoritm, pe care-l menținem, cu extinderea acestuia la tot ce înseamnă infecție respiratorie. Personalul medical din prima linie va fi testat, urmând ca pentru cei care au rezultat pozitiv să deschidem o anchetă care să includă pacienți și colegi din spitale.
-
Pe perioada stării de urgență, medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultații la distanță, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea într-un număr maxim de 8 consultații/oră. Prescripțiile medicale vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.
-
Medicul de familie poate emite prescripție medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere – și pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri erau prescrise de către medicii specialişti.
-
Se prelungește cu 90 de zile termenul de valabilitate a biletelor de trimitere.
-
Pe perioada stării de urgență se suspendă obligativitatea utilizării cardului național de sănătate și a documentelor înlocuitoare ale acestuia.
-
Taxa clawback s-a plafonat la nivelul valorii aferente trimestrului 4 al anului trecut, la 27,65%. Reglementarea are ca scop plafonarea aceste contribuții, pentru că, într-o altfel de situație, creșterea acestei contribuții la un nivel care nu ar putea fi susținut ar provoca discontinuități în asigurarea tratamentului pacienților și în asigurarea medicamentației necesare.
-
Avem grijă de pacienții cronici. Simplificăm regulile pentru ca aceștia să își primească medicamentele în continuare în perioada de distanțare socială prin prelungirea valabilității rețetelor, exceptarea de la prezentarea cardului de asigurat în farmacie sau permiterea de consultații la distanță.
-
Încurajăm donarea de sânge. Nevoia de sânge nu a scăzut în acestă perioadă, dar numărul de donatori s-a înjumătățit. Centrele de transfuzii au implementat reguli suplimentare de protecție a personalului și donatorilor.
-
Institutul Național de Sănătate Publică a transmis un mesaj ferm de continuare a activității de vaccinare cu respectarea măsurilor de protecție de către și în beneficiul personalului medical, părinților și copiilor. În situația actuală, avem obligația să prevenim îmbolnăvirile la copii care pot fi evitate prin vaccinare mai mult ca oricând.
ECONOMIE
-
Întregul pachet de măsuri de sprijin pentru angajații și companiile afectate de pandemia COVID-19 beneficiază de o alocare bugetară de 30 de miliarde de lei și impactul economic este estimat la aproximativ 100 de miliarde de lei. Sursele de finanțare sunt bugetul național și fondurile europene.
-
Pachetul de criză își propune să ajute deopotrivă firmele românești precum și angajații din România.
-
Toate facilitățile economice sunt disponibile de la 1 aprilie, după adoptarea normelor de aplicare( cel mai probabil, în această săptămână și pentru schemele de garantare și pentru amânarea ratelor).
Măsuri luate pentru sprijinirea companiilor românești:
-
Guvernul plătește concedii medicale scadente(prin CNAS) în valoare de 2,7 miliarde de lei.
-
Decontăm facturi pentru lucrări de construcții ale autorităților locale în valoare de 1,5 miliarde de lei.
-
Firmele românești, inclusiv microintreprinderile, care plătesc anticipat impozitul pe profit beneficiază de o bonificație de 5% sau 10%. De această prevedere beneficiază firmele care plătesc impozitul pe profit pe primul trimestru până la data de 25 aprilie 2020. Marii contribuabili vor avea o bonificație de 5%, în timp ce contribuabilii mici și mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%. Bonificațiile se vor aplica și pentru companiile de turism și de alimentație publică, privind impozitul specific unor activități – pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020.
Românii afectați de criza economică generată de COVID-19 pot amâna plata ratelor bancare cu 9 luni
-
Românii pot amâna plata ratelor bancare cu 9 luni dacă activitatea lor a fost afectată de criza provocată de răspândirea Covid 19.
-
De aceste facilități vor beneficia atât persoanele fizice, cât și cele juridice. La cererea debitorului, aceste credite se pot suspenda pentru o periodă maximă de 9 luni, însă nu mai mult de 31 decembrie 2020. Debitorul poate opta, prin solicitarea transmisă creditorului, să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând ratele de capital, dobânzi şi comisioane, pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni.
-
Băncile sunt obligate să acorde suspendarea ratelor acelor debitori ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.
-
Cei care și-au amânat plata creditelor ipotecare vor plăti dobânda aferentă perioadei în termen de 60 de luni de la expirarea perioadei de amânare. Dobânda datorată de debitorii cu CREDITE IPOTECARE corespunzătoare sumelor scadente acolo unde plata este suspendată NU se capitalizează la soldul creditului existent. Deci NU se vor adăuga creditului.
-
Pentru persoanele fizice cu credite ipotecare, statul garantează dobânda pe 5 ani. În acest caz, dobânda este zero.
MUNCĂ
Șomajul tehnic – achitat de stat în procedură simplificată
-
Guvernul a adoptat noi măsuri privind șomajul tehnic acordat în perioada de urgență, astfel că au fost incluși în categoriile de beneficiari, pe lângă angajații companiilor și firmelor care au fost afectate de criza coronavirus și cei care au venituri din PFA sau drepturi de autor, angajații cluburilor sportive, angajații ONG-urilor. De asemenea, șomajul tehnic se aplică pentru orice formă de angajare.
-
Plata se va face mai repede, printr-o procedură simplificată – declarația pe propria răspundere a angajatorului, o cerere și lista angajaților intrați în șomaj tehnic.
Alte măsuri:
- Exceptarea, pe perioada instituirii stării de urgență, a efectuării anchetelor sociale pentru stabilirea/menținerea drepturilor de ajutor social privind venitul minim garantat și de alocație pentru susținerea familie.
- Exceptarea pe perioada stării de urgență a efectuării orelor de muncă la solicitarea primarului, pentru beneficiarii ajutorului social, precum și a activităților ziliere.
- Aplicarea tuturor solicitărilor de asistență socială, asigurări sociale de stat și de șomaj prin poșta electronică.
- Reînnoirea cererii pentru căutarea unui loc de muncă în situația șomerilor neindemnizați se va realiza la 30 de zile după încetarea stării de urgență.
- Prelungirea concediului de îngrijire a copilului pe perioada stării de urgență, precum și a indemnizației aferente.
EDUCAȚIE
-
Suspendarea cursurilor în creșe, grădinițe, școli și universități;
-
Crearea setului “Școala de acasă”, set de măsuri, instrumente online și instrucțiuni dezvoltat rapid de Ministerul Educației, racordat permanent la celelalte decizii ale ministerelor implicate în criza COVID: facilități pentru părinții care sunt obligați să stea acasă, ajutor financiar pentru procurarea de instrumente pentru învățământ la distanță (calculatoare, tablete), dezvoltarea de programe online și sisteme de învățare la distanță prin parteneriate public-private.
-
Parteneriat cu Televiziunea Română pentru a facilita accesul la educație și pentru acei copii care nu pot avea acces la platformele online. Cu ajutorul profesorilor voluntari (peste 50 de profesori), de luni, 16 martie, sunt difuzate pe TVR emisiuni de predare-învățare.
-
Dezvoltarea platformei digital.educred.ro care pune la dispoziția profesorilor instrumentele de predare la distanță, resurse digitale și instrucțiuni practice; organizarea de webinarii și instructaje online cu profesorii.
-
amânarea simulărilor pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat;
-
înscrierea online pentru clasa pregătitoare (validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea școlilor);
-
Pentru pregătirea elevilor în vederea susținerii examenelor naționale, MEC a publicat un prim set de resurse de antrenament pentru elevii care vor susține examenele naționale. Baremele de evaluare și de notare vor fi publicate pe același site, vineri, 3 aprilie 2020 și soluțiile vor fi discutate la teleșcoală (parteneriatul cu TVR).
Zile libere pentru părinți
-
Acestea sunt acordate unuia dintre părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani, care nu beneficiază de condițiile muncii la domiciliu sau telemuncii, și care au epuizat celelalte optiuni de lucru prevăzute în Codul Muncii, pe toată perioada suspendării cursurilor în școli și grădinițe.
-
Acest lucru este valabil și pentru cei care au în îngrijire copii cu dizabilități cu vârsta de până la 18 ani, și pentru părinții sau reprezentanții legali ai copiilor cu handicap grav, neșcolarizați, și părinții sau reprezentanții legali care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane adulte încadrate în grad de handicap grav sau în grad de handicap grav cu asistent personal.
-
Se acordă o indemnizație în valoare de 75 % din salariul în plată și nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pentru o zi lucrătoare.
-
Există și categorii exceptate și cărora li se acordă această facilitate doar cu acordul angajatorului: angajații din sistemul național de apărare, din penitenciare, personal din unitățile sanitare publice, utilități, comerț alimentar și alte categorii.
JUSTIȚIE
-
Am majorat pedepsele pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile care sunt dispuse de Direcția de Sănătate Publică sau alte măsuri dispuse de autorități va avea dosar penal.
-
Guvernul a modificat Codul Penal în sensul majorării pedepselor pentru falsul în declarații. Dacă un cetățean revine dintr-o țară cu un număr mare de cazuri de coronavirus trebuie să completeze o declarație și să intre în carantină sau izolare. În cazul în care comite un fals și nu spune adevărul, atunci poate fi sancționat cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă;
-
Nerespectarea carantinei se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
-
Transmiterea unei boli contagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Pedeapsa poate ajunge până la 15 ani de închisoare dacă se ajunge la moartea uneia sau mai multor persoane.
-
Este introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da informații complete în cursul unei anchete epidemiologice, privitor la persoanele cu care o persoană a intrat în contact, încercând să protejeze pe altcineva. Aceasta se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
-
Înăsprirea amenzilor pentru persoanele care nu respectă măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului – între 2.000 şi 20.000 de lei pentru persoane fizice şi între 10.000 şi 70.000 de lei pentru persoane juridice.
Apelul nostru pentru toți compatrioții este la calm, responsabilitate și atitudine rațională. Să urmăm toate regulile și recomandările autorităților. Să luăm în considerare doar informațiile oficiale. Procedând responsabil, respectând cu strictețe regulile și recomandările autorităților, câștigăm timp prețios și ajutăm sistemul medical să îi poată trata pe cei infectați. O facem pentru cei dragi, pentru noi, pentru binele social. O facem pentru viață.
Organizația Județeană PNL Călărași
Președinte,
DANIEL ȘTEFAN DRĂGULIN
Lasă un răspuns