Bani de la stat pentru angajarea bonelor: Legea se aplică de la finalul lunii, dar vor fi puțini beneficiari

BONALegea care prevede că părinții pot cere bani de la stat pentru a angaja o bonă pentru copiii mici urmează să se aplice de la finalul lunii curente. Însă condițiile impuse prin aceasta și felul în care se vor da banii vor restrânge destul de mult aria potențialilor beneficiari.

 Concret, regulile acordării banilor de bonă sunt incluse în Legea 35/2020, care va intra efectiv în vigoare la data de 31 mai 2020.

În primul rând, actul normativ prevede cât se poate de clar că banii de bonă vor putea fi ceruți numai în cazul copiilor care au mai puțin de șase ani care nu sunt înscriși nici la creșă, nici la grădiniță. Practic, dacă părinții au deja copilul la creșă sau la grădiniță, sunt tăiați din start de pe lista potențialilor beneficiari. Totodată, excluși sunt părinții care au refuzat un loc la creșă sau la grădiniță ori care și-au retras copilul de la creșă sau de la grădiniță.

În al doilea rând, banii nu se dau nici părinților care se află în perioada concediului pentru creșterea copilului, care se acordă de obicei până când acesta împlinește doi ani. Cu alte cuvinte, dacă părintele primește indemnizația de creștere, nu poate cere și bani de bonă de la stat.

În al treilea rând, părinții care au datorii la autoritățile locale sunt excluși și ei de pe lista potențialilor beneficiari. Ajutorul bănesc pentru angajarea bonei se acordă numai celor care își achită taxele și impozitele pentru bunurile pe care le dețin (teren, locuință, mașină etc.).

În al patrulea rând, banii pot fi folosiți numai pentru serviciile legale ale unei bone. O bonă poate fi angajată de o familie fie prin intermediul unei firme autorizate să ofere servicii de acest gen, fie prin contractarea unei bone care lucrează independent ca persoană fizică autorizată. Legal, bone pot fi numai persoanele care obțin, potrivit legislației în vigoare, o calificare pentru a presta servicii de îngrijire și supraveghere a copiilor. Asta înseamnă că se exclud din start bonele care activează fără a avea o astfel de calificare – ajutorul bănesc nu se acordă pentru angajarea lor.

În al cincilea rând, banii de bonă vin de la autoritățile locale, adică de la primărie. Asta în măsura în care se alocă anual, în bugetul local, sume pentru acordarea ajutorului către părinți. Practic, legea lasă posibilitatea de acordare a ajutorului la mâna autorităților locale. Dacă nu se alocă bani, părinții nu pot cere nimic. Iar dacă sumele sunt limitate, este posibil ca nu toți solicitanții eligibili să primească bani.

Conform Legii 35/2020, ajutorul bănesc lunar pentru plata bonei se va acorda în funcție de veniturile familiei. Acesta va putea fi între 250 și 710 de lei pentru fiecare copil. Așadar, familiile cu venituri consistente nu vor putea cere bani de la primării.

SURSA-https://www.avocatnet.ro/

1542 vizualizari in total 2 vizualizari azi

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*