În ciuda informațiilor vehiculate, de ceva vreme, în spațiul public, persoanele fizice NU sunt obligate încă să colecteze separat biodeșeurile, așa cum stabilește Legea 181/2020, ce a apărut în vara trecută. Termenul pe care îl impune legea, 1 ianuarie 2021, se aplică, de fapt, doar autorităților publice locale, ce trebuie să pună la punct sistemul de preluare a acestor deșeuri de la populație și firme.
După cum stabilește Legea 181/2020, din acest an, atât firmele, cât și persoane fizice trebuie să colecteze separat biodeșeurile, adică resturile alimentare, precum fructe sau legume alterate, coji de fructe, legume, ouă și altele asemenea, dar și cenușa ori rumegușul provenite din încălzirea locuințelor cu lemne.
Totuși, în primă fază, această nouă obligație nu se aplică persoanelor fizice. Adică, de la 1 ianuarie 2021, așa cum stabilește clar Legea 181/2020, doar autoritățile administrației publice locale au obligații în acest sens.
Concret, ele trebuie să “implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei «plătește pentru cât arunci» și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural”, așa cum apare în lege.
Termenul de intrare în vigoare prevăzut pentru Legea nr. 181/2020 este 20 februarie 2021, însă parlamentarii au pus termenul de 1 ianuarie 2021 pentru autorități astfel încât acestea să pună la punct lucrurile înainte de data respectivă din februarie.
Așadar, toți cei care generează astfel de deșeuri, adică și firmele, și simplii cetățeni, nu sunt obligați, în prezent, să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea firmelor autorizate să le colecteze, ci obligația va apărea doar după ce autoritățile vor parcurge pașii necesari aplicării efective a măsurii.
Biodeșeurile reprezintă, așa cum sunt definite în Legea 181/2020, deșeuri biodegradabile provenite din grădini și parcuri, deșeurile alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firme de catering și magazinele de vânzare cu amănuntul ori deșeuri similare provenite din unitățile de prelucrare a produselor alimentare.
În cazul nerespectării obligației de a colecta separat aceste deșeuri, se vor aplica amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei, dacă vorbim de persoane fizice, sau între 10.000 și 20.000 de lei, dacă e vorba de persoane juridice.
Lasă un răspuns