OUG: Ce bani primește personalul medical implicat în vaccinarea populației României

   Medicii, inclusiv cei de familie, asistenții și registratorii medicali implicați în campania de vaccinare anti COVID-19 vor fi plătiți cu până la 90 de lei pe oră sau 60 de lei pentru un pacient, potrivit unei ordonanțe ce a fost oficializată vineri.

     Așa cum sublinia și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, în conferința de presă de la sfârșitul ședinței de Guvern în care a fost adoptat actul normativ, OUG 3/2021, ce se aplică deja de vineri, stabilește că “cei care vor fi în centrele de vaccinare și nu vor fi detașați sau delegați, deci cei care muncesc, practic, în afara programului, și aș vrea să subliniez lucrul acesta, cei care muncesc în afara programului de lucru vor fi plătiți suplimentar.

Concret, OUG 3/2021 prevede următoarele sume:

  • 90 lei/oră pentru medici;
  • 45 lei/oră pentru asistenții medicali;
  • 20 lei/oră pentru registratorii medicali.

De asemenea, alături de categoriile amintite mai sus, și medicii de familie vor primi bani pentru implicarea în campania de vaccinare anti COVID-19, potrivit OUG 3/2021. Mai exact, ordonanța prevede că pentru informarea, programarea la vaccinare, monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii, medicii de familie beneficiază de următoarele tarife:

  • pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei/serviciu;
  • peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei/serviciu;
  • peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei/serviciu.

Pentru a se verifica numărul de pacienți înscriși și vaccinați, în funcție de care sunt plătiți medicii de familie, se vor compara datele celor înscriși în platforma de programare pentru vaccinare și cele din Registrul Electronic Național de Vaccinare, unde sunt înscriși oamenii care s-au vaccinat. Mai multe detalii despre campania de vaccinare împotriva COVID-19, dar și calendarul acesteia, se găsesc aici.

Valorile de mai sus se aplică și pentru administrarea vaccinului, potrivit schemei complete de vaccinare, de către medicul de familie, în cabinetul propriu, în condițiile stabilite prin Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România (detalii, aici).

Totuși, în acest moment, efectuarea vaccinului de către medicul de familie nu este posibilă, deoarece versiunile de vaccin ce au ajuns în țara noastră au un regim special de stocare (temperaturi foarte joase).

În fine, așa cum apare în OUG 3/2021, “medicii de familie beneficiază pentru serviciile acordate persoanelor care nu au un medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii în termen de maximum 20 de zile de la demararea fiecărei etape de vaccinare, stabilită prin instrucțiunile emise de președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19”, de următoarele sume:

  • pentru activitatea prestată de medicii de familie în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse – 15 lei /serviciu;
  • în cazul în care medicul de familie realizează în cabinetul propriu activitățile prevăzute mai sus și vaccinarea propriu-zisă – de 30 lei/serviciu.
  •  Sursa/ Avocatnet.rovaccin
1455 vizualizari in total 2 vizualizari azi

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*