Pentru prima dată în istoria Serviciului Public Pieţe şi Oboare, această subordonată a primăriei Călăraşi va trebui să funcţioneze cu respectarea legii. Deşi Noul Cod Administrativ stabileşte clar modul în care se concesionează un bun proprietatea statului, directorul SPPO- ing.Manea Victor a reuşit cu eleganţă, timp de mulţi ani, să ocolească legea favorizând o mică parte din comercianţi prin diverse tertipuri. Deşi toată lumea ştie, nimeni nu vorbeşte de sumele încasate de băieţii deştepţi care subînchiriază spaţii concesionate de la SPPO.
Bunurile luate în concesiune nu pot fi subconcesionate, adică leguitorul prin Codul Administrativ nu doar că limitează specula, ci o și interzice.
În urmă cu un an, consilierul local-Alexandru Chiriţă atrăgea atenţia asupra neregulilor constatate în cadrul SPPO, executivul primăriei conduse de primarul Marius Dulce demarând activităţi de control la această subordonată. Surse de presă ne-au informat că primarul nu a fost deloc încîntat de rezultatele acestor controale şi a dispus să fie luate măsuri urgente. Vom reveni curând cu informări din raportul Curţii de Conturi, neregulile constatate de executivul primăriei şi declaraţii ale comercianţilor nemulţumiţi.
,,Concesionarea bunurilor trebuie să respecte în principal transparență, tratamentul egal, proporționalitatea, nediscriminarea și libera concurență.
Concesionarea unui bun proprietatea statului se face prin licitație publică. „Prin licitație înțelegem publicarea în Monitorul Oficial a unui anunț dar și într-un ziar de largă răspândire națională, pe pagină de internet ori prin alte medii clare, denumite canale publice de telecomunicații. Anunțul aferent concesiunii se întocmește după aprobarea documentației de atribuire de către cocedent și trebuie să cuprindă un minim de elemente după cum urmează: informații generale privind cocedentul; informații generale referitoare la concesiune; informații privind documentația de atribuire, cum ar fi data limită pentru solicitare, modalități prin care persoanele pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire;
informații privind oferta; data și locul ședinței publice; instanța competență în soluționarea litigiilor apărute și dată trasnimterii anunțului de licitație către insituțiile abilitate”, precizează avocatul.
Toată procedura este una publică și poate fi consultată de către oricine dorește să atace în instanța procedura de atribuire în concesiune a unui bun al statului”.
Lasă un răspuns