După ce Ministerul Finanţelor a publicat, marți, Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, Guvernul a adoptat a doua zi, în primă lectură, documentul. Pentru ca acesta să intre în vigoare, Executivul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului în perioada următoare, însă până atunci ar mai putea apărea modificări. Am sintetizat, mai jos, primele reacții și previziuni ale mediului de afaceri cu privire la impactul acestor modificări legislative.
-Trei categorii de companii, din industrii reglementate, vor fi mai afectate de noile măsuri, a precizat Ruxandra Târlescu, Partener PwC România: energetic, farma, care deja plătesc diferite taxe specifice sectorului lor și au marje mici reglementare. Companiile din energie au deja o poziție financiară complicată, datorată plafonarii prețurilor, intarzierea plăților compensărilor pentru aceste plafonări, inflația, etc.
-Consiliul Investitorilor Străini (FIC) trage un semnal de alarmă asupra recentelor propuneri de modificări fiscale și arată că noul pachet pune investițiile sub semnul întrebării. Potrivit FIC, măsurile recent publicate vor îngreuna și întârzia procesul României de aliniere la standardele impuse de OECD pentru creștere economică sustenabilă și sprijinirea investițiilor.
-Radu Burnete, directorul confederației patronale Concordia, spune că, deşi guvernul a zis că jumătate din măsuri vor fi pe partea fiscală şi jumătate vor fi pe partea de reducere de cheltuieli la buget, acum se constată că, în următorii ani, 85% din măsuri sunt suportate de mediul de afaceri. „Guvernul vrea să colecteze 100 de miliarde în plus până în 2028, dar să facă o economie de doar 16 miliarde în aceeaşi perioadă. Dacă iniţial se vorbea de un efort egal, acum efortul este de 85% pe mediul privat şi de 15% pe aparatul bugetar. Pe partea de cheltuieli măsurile propuse sunt neconvingătoare”, remarcă el.
-Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), este nemulțumit de viteza cu care Guvernul PSD-PNL vrea să aplice noile măsuri fiscale. El spune că ”aruncăm în aer mediul de afaceri” dacă se fac modificări la sfârşitul anului. Potrivit acestuia, trăim un paradox în Romania: avem o fiscalitate scăzută privind zona de capital dar şi cei mai nemulţumiţi antreprenori, deoarece se schimbă lucrurile de pe o zi pe alta.
-Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) estimează că impactul asupra profitului cauzat de aplicarea impozitului minim pe cifra de afaceri, conform noilor măsuri fiscale anunţate de Executiv, este între 35% pentru companiile FMCG şi 83% pentru companiile distribuitoare de ţigări, ceea ce înseamnă o dublare a impozitului actual.
Lasă un răspuns