Centrul Cultural Județean Călărași debutează Stagiunea teatrală 2016 la Sala Barbu Știrbei, cu o producție proprie

Vineri, 26 februarie, ora 18, actorii trupei TREPTE au ieșit la rampă cu piesa „…dincolo?”, adaptare de Ștefan Nițu dupa Matei Vișniec. Aceasta este o producție proprie a Centrului Cultural Județean Călărași cu care debutează Stagiunea Teatrală 2016 din Călărași.

…dincolo?

            Piesa vorbește despre viață, alegeri și tipologii umane. Dacă Personajul 1, interpretat de Claudiu Ștefan, este cel mai echilibrat, tipul omului lucid și calm, pregătit pentru viitorul alegerilor sale, în balanță, Personajul nr. 2, interpretat de Maria Radu este „angoasată”, tipul des întalnit în dramaturgia lui Vișniec. Aceasta pretuiește timpul, încearcă să-l valorifice la maximum, plănuindu-și viața după un program fix. Dă, in scenă, de flexibilul domn, iar rezultatul este schimbarea: Personajul 1 se decide să facă o alegere, Personajul 2 iși calmează avântul și îți dedică timpul,  rămas în „sala de așteptare”, cunoașterii.

            Această noua Personaj 2, este pusă în relație cu un „actor ratat”, un om, aparent superficial, care și-a trăit viața ca un joc. Personajul 3, excelent interpretat de Bogdan Gheorghe, încearcă, prin tot spectacolul dat in sala de așteptare să o atragă pe Personajul 2 și să o convingă să iși păcăleasca ideile, să plece împreună de acolo. Personajul 2 nu își uită esența fixistă și respinge avansurile lui Bruno. Dacă toate personajele din piesă sunt dezumanizate prin lipsa numelui, Personajul 3 se prezintă drept „Bruno”, dându-și astfel, așa cum face la fiecare replică, o identitate.

            Dacă Personajul 2, prin rigoare îl enervează pe Bruno, Personajul 4, interpretat de Ilinca Neacșu, îl aduce la disperare. Aceasta este tipul care ascunde teama venirii în sala de așteptare sub masca drăgălășeniei, a inocenței. De fapt, ea simte fiecare mișcare a celor de Dincolo, dar preferă sa aibă o conversație jovială cu Bruno. Toate personajele sunt transformate și de repetatele apariții ale tomberonului în șcenă. Astfel, cea care manuiește obiectul, Lavinia Bucșă, este reprezentanta lumii de Dincolo. Ea nu face altceva decât să strângă urma existenței în sala de așteptare a personajelor, fapt ce îl nemulțumește pe Bruno care dorește o continuitate. Și o găsește, prin căsătorie.

            Finalul piesei îi găsește pe Personajul 3 și Personajul 4 sub arcada matrimonială, gata să înceapă o altă viață, iluminați de ideea că, dincolo poate exista orice vrem noi să existe, iar ideea preconcepută a Personajului 2 nu reprezintă altceva decât alimentarea fricii.

„Frica este o rușine! Da! Rușinea umană se numește frică!”

 Cătălin Cojocaru

 TRUPA_TREPTETRUPA_TREPTE4TRUPA_TREPTE5TRUPA_TREPTE6TRUPA_TREPTE7TRUPA_TREPTE3TRUPA_TREPTE1TRUPA_TREPTE2

3 comentarii

  1. O piesa superba, cu actori tineri si talentati ce reprezinta adevaratele valori ale orasului nostru. Tinerii sunt viitorul! Bravo copii! Felicitari pentru trupa de teatru! Iar pozele sunt foarte reusite, chiar te pun in tema. Articolul m-a facut sa imi para rau ca nu am apucat sa vad si eu piesa de la inceput. Felicitari din nou!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*