DESPRE CONSUMUL DE ALCOOL ŞI CONDUCEREA AUTO

Constat că, dincolo de bunele intenţii ale presei în prezentarea unor evenimente rutiere, există confuzii în înţelegerea şi în prezentarea către cititori, ascultători, telespectatori a unor termeni de specialitate din legislaţia rutieră. Astfel, în evaluarea consumului de alcool, se utilizează două noţiuni:

1. Concentraţia de alcool în aerul expirat (determinată de către poliţiştii rutieri cu ajutorul etilotestului şi care se măsoară în mg alcool pur la 1 litru de aer expirat), respectiv

2. Îmbibaţia alcoolică în sânge (alcoolemia) care este determinată în condiţii de laborator (medicină legală) şi care se măsoară în g alcool pur la 1 litru de sânge. Vom nota cu „c” – concentraţia de alcool în aerul expirat şi cu „a” – alcoolemia.

Discuţie: a) Dacă 0 < a <= 0,80 g/l, fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de 90 de zile.

b) Dacă a > 0,80 g/l, fapta constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare (de la 1 la 5 ani pentru şoferii muritori de rând; de la 2 la 7 ani pentru conducătorii autovehiculelor destinate transportului de persoane, respectiv care transportă substanţe ori produse periculoase).

c) Dacă 0 < c <= 0,40 mg/l, fapta constituie contravenţie şi se sancţionează ca la punctul a; conducătorul auto are dreptul de a solicita, facultativ, determinarea alcoolemiei;

d) Dacă c > 0,40 mg/l, se va proceda, în mod obligatoriu, la determinarea alcoolemiei şi, în funcţie de valoarea alcoolemiei, se aplică sanţiunile de la punctele a, respectiv b.

Aurel Peicualcool_la_volan

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*