Dacă nu sunt bani pentru o majorare de 15% la medici și profesori, atunci unde sunt banii din bugetul României?

dsc_0823ALDE susține măsurile de majorare a salariilor și pensiilor

Țara noastră are în acest an o performanță economică remarcabilă, sau cel puțin așa susține guvernul. Avem o creștere economică de 6% care ne situează în topul țărilor europene. Într-un asemenea context, este normal ca această situație economică pozitivă a României să se transfere și către cetățean, către românul al cărui salariu sau pensie nu sunt la un nivel care să nu permită îmbunătățire.

Așadar, având în vedere toate aceste lucruri, o majorare precum cea din Parlament de 15%, și vreau să subliniez această valoare, de 15%, nu de 50% sau dublare, mi se pare firească. Dacă nu sunt bani pentru o majorare de 15% la medici și profesori, atunci unde sunt banii din bugetul României? Dacă economia merge așa bine, atunci de ce se vaită guvernul, de ce se vaită că nu putem majora salarii și pensii?

Pentru medici, pentru profesori, această majorare de 15% este importantă. Pentru mulți dintre tehnocrați, probabil că această sumă este nesemnificativă. Însă medicii, profesorii, cei care au un rol esențial pentru societatea românescă, pentru pregătirea viitoarelor generații, pentru sănătatea noastră, merită această creștere. Este un semn de respect, de apreciere față de munca acestora. Haideți să vedem câteva date, iar poate cu această ocazie aude și premierul, care este împotriva unor majorări de 15% a salariilor medicilor și profesorilor. Salariul de încadrare al unui medic din unităţi clinice este de la 1 august între 2.364 de lei şi 2.944 de lei, în funcţie de vechime, iar al unui asistent medical între 1960 lei şi 2441 lei, în raport de vechimea în muncă. Salariul de bază al unui profesor variază tot de la 1 august între 1.896 și 3.608 lei, în funcţie de specializare şi grad, dar şi cu posibilitatea completării prin diverse sporuri.

Vă rog să faceți o comparație între aceste valori și apoi să gândiți la acțiunea  Guvernului. V-aș întreba în acest caz, cine e cinic?  Atitudinea guvernului din ultimele zile a lăsat de dorit. Nu am să înțeleg motivația pentru acțiunea acestuia. Nu voi înțelege cum să te opui cu atât de multă vehemență unor măsuri care vin în sprijinul românilor. Îmi este greu să explic logica din spatele acestui demers.

ALDE a susținut această majorare și va continua să o susțină pentru că e un lucru cinstit pe care trebuie să îl facem pentru binele românilor. Pe de alta parte, lumea a constatat ca ALDE e un partid consecvent, care nu-si schimba atitudinea in functie de conjunctura. Tot ce am votat acum, inainte de alegeri, va fi susținut si după alegeri. Altfel ne-am descalifica, ne-am pierde credibilitatea pe care am câștigat-o apărând principii, nu lozinci propagandistice.

Cât despre riscul de a impovăra prea mult bugetul de stat pe 2017, guvernanții nu trebuie să-și facă griji. Bugetul pentru anul viitor va fi construit de viitorul Cabinet și votat de viitoarea majoritate parlamentară, din care ALDE va face parte. Deci, ALDE își asumă riscul, pentru ca este un risc bine calculat.

 

Daniela Crețu

Președinte, ALDE Călărași

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*