Cum alegem o bicicletă de fitness?

De câte nu te-ai întrebat și tu cum ai putea face mai multă mișcare? Din păcate viața contemporană ne obligă atât de mult să fim sedentari încât cea mai mare parte a timpului nostru îl petrecem stând. Stăm în mașină, stăm la birou, stăm în fața televizorului. Și știm prea bine că sedentarismul vine la pachet cu o mulțime de probleme de sănătate. Cea mai cunoscută dintre ele este, desigur, obezitatea, dar prin sedentarism mai sunt favorizate și alte boli grave, de pildă diabetul și osteoporoza, plus o serie întreagă de probleme cardiovasculare: rezistență scăzută la efort, hipertensiune, hipercolesterolemia (valoarea crescută a colesterolului). În cele ce urmează vom încerca să îți oferim câteva sfaturi despre cum să combați această problemă a stilului de viață modern, pornind de la cele mai mici schimbări pe care le poți face și terminând cu explicarea principalelor criterii de alegere a unei biciclete de fitness.

Micile schimbări pot aduce mari beneficii pentru sănătate

Să începem cu începutul. Cel mai simplu mijloc de a combate sedentarismul este, firește, să-l conștientizezi. Odată ce ai conștientizat că ai un mod de viață sedentar poți face mici schimbări în bine în viața de zi cu zi care să te ajute pe termen lung. De pildă, dacă te deplasezi cu mașina la serviciu o poți lăsa conștient într-o parcare ceva mai departe de birou și poți merge pe jos ultimul kilometru. Sau, dacă  stai, de pildă, la etajul 8, te poți autoeduca să folosești liftul până la etajul 4, și să urci restul etajelor pe scări. În sfârșit, pentru aceia dintre voi care lucrează mult la calculator, cel mai simplu e să vă setați niște alarme care să vă oblige să luați o pauză de 10 minute la fiecare 50 de minute. În acea pauză încercați să vă dezmorțiți, nu mai priviți ecranul computerului, nu vă mai așezați, mișcați-vă picioarele, uitați-vă afară pe fereastră.

Totuși, știm prea bine că multe sfaturi sunt ușor de spus, dar greu de pus în aplicare. Ce te faci dacă îți place să dormi mai mult? N-ai cum să pleci cu 10 minute mai devreme, ca să poți să-ți aloci 10 minute de mers pe jos de acolo de unde lași mașina, la serviciu. Vei întârzia. Ce faci dacă vii acasă cu niște sacoșe grele? Mai ai chef să urci 4 etaje pe jos? Cu siguranță, nu. Și tot așa. Drept pentru care ar trebui găsită o soluție mai „sigură” pentru combaterea sedentarismului. Iar una dintre cele mai potrivite astfel de soluții este să ai tu acasă o bicicletă de exerciții.

Alege o bicicletă fitness potrivită cu ceea ce vrei să faci pe termen lung și ferește-te de „cuiere”

Sigur, astăzi poți alege dintr-o suită foarte largă de aparate de fitness pe care să le folosești acasă, dar totul depinde de spațiul de care dispui. Dacă stai într-un apartament oarecare probabil nu vei putea aspira la a avea mai mult de o bicicletă fitness, și tocmai de aceea am ales să îți prezentăm pe scurt acest aparat. În plus nu trebuie ignorat faptul că atunci când vrei să te apuci „de mișcare” trebuie să-ți și placă programul ales. Or, cum ciclismul este un sport care se poate practica la toate vârstele și are o influență bună asupra inimii și a stării generale de sănătate, e de la sine înțeles că o bicicletă de fitness – care este un aparat de tip cardio, lucrând asupra inimii – poate fi alegerea ideală.

Bicicletele fitness care se găsesc pe piață se împart în trei categorii principale: de plăcere, semiprofesionale și profesionale. Bicicletele profesionale sunt utilizate mai ales în sălile de fitness și sunt concepute special pentru o utilizare intensivă, pe o durată cât mai îndelungată. Gândiți-vă că într-o sală de fitness o asemenea bicicletă e supusă unui stres continuu ore în șir, de diverși clienți – inclusiv unii cu o greutate care trece binișor de 130 kg. Nu vom vorbi despre ele, deoarece prețul este prohibitiv pentru majoritatea consumatorilor casnici și chiar nu ai nevoie în casă de așa ceva.

Bicicleta fitness Christopeit ET 6Bicicletele fitness semiprofesionale, în schimb, sunt de regulă construite din materiale rezistente și de calitate superioară și sunt concepute pentru o utilizare constantă de 1-2 ore pe zi, fiind perfecte pentru utilizarea în familie. Ele nu pot fi supuse stresului dintr-o sală obișnuită, dar nici nu încep să scârțâie și să se dezintegreze după primele 5 minute de utilizare, fiindcă sunt special concepute pentru o utilizare cât mai îndelungată într-un regim divers. Un asemenea model este bicicleta magnetica Christopeit ET 6, având o volantă de 12 kg (cu cât volanta e mai grea, cu atât bicicleta te ajută mai mult), pedală cu rezistență în 24 de trepte, computer intern cu senzori de puls și nu mai puțin de 11 programe de antrenament, șa și ghidon reglabile etc. Christopeit Sport este un brand de aparate fitness foarte cunoscut în spațiul de limbă germană – Germania, Austria, Elveția – care s-a specializat de peste 40 de ani în realizarea de aparate fitness semiprofesionale și profesionale, și de curând a început să fie prezent și la noi. Christopeit ET 6 este cel mai cunoscut model de la acest producător, prețul bicicletei (aprox. 400 de euro) fiind unul mediu pentru gama de biciclete fitness semiprofesionale, dar puteți găsi și modele Christopeit semiprofesionale mai ieftine pe secțiunea de aparate fitness de pe situl importatorului.

Techfit B400În sfârșit, bicicletele fitness „de plăcere” pornesc de regulă de la niște prețuri ireal de ieftine și nu sunt concepute pentru o utilizare intensivă, zilnică. La unele dintre ele, dacă începi „să dai la pedale” mai mult de 10-15 minute pe zi vei observa foarte rapid că încep să scârțâie și să se hâțâne din toate încheieturile. Pentru o bicicletă fitness, un preț de 2-300 de lei e mic, dar vei ajunge foarte rapid să constați că de fapt ai cumpărat un cuier de haine la suprapreț, pentru că la altceva decât să agăți hainele pe ea nu prea vei mai folosi bicicleta cu pricina. De aceea, din această gamă de produse nu vă putem recomanda decât un model ceva mai scump, bicicleta magnetica B400 Techfit de la Kettler, care suportă 130 kg, beneficiază de o volantă de 7 kg, pedala oferă o rezistență în 8 trepte și în plus se bucură de recenzii bune din partea utilizatorilor. Aceste biciclete sunt concepute pentru utilizatorii individuali care se duc o dată la câteva zile la o sală de fitness și în timp ajung să constate că prețul dat pe abonament timp de câteva luni le-ar fi acoperit de fapt costurile unei asemenea biciclete decente.

În concluzie, pentru a alege cea mai potrivită bicicletă pentru exerciții de fitness trebuie să te gândești la cât va fi utilizată, de către cine, și în ce scop. Vrei doar să faci din când în când un pic de mișcare, să vezi cum e? De ce nu alegi să faci un abonament la cea mai apropiată sală de sport, fiindcă sigur vei putea da la pedale și acolo, ba chiar o poți face sub îndrumarea cuiva priceput? Vrei să o faci constant, o dată la câteva zile, pe termen lung? Atunci probabil vei ieși mai bine financiar investind în propria bicicletă, una fără pretenții majore, dar decentă și rezistentă. În sfârșit, ai un plan ceva mai ambițios, poate vrei să slăbești și să te menții, sau sunteți mai mulți membri în familie care vreți să faceți mișcare? Atunci cu siguranță vouă vă trebuie o bicicletă de fitness semiprofesională, care să reziste la efort pe termen lung,  să nu se lase uzată cu una, cu două și să vă poată asista electronic la cel mai înalt nivel.

277 vizualizari in total 2 vizualizari azi


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*