De la discurile de vinil la muzica pe dvd

 

Mergem pe strada si ascultam muzica in casti, facem curatenie in casa si dam drumul la televizor pentru a fi totul mai dinamic si mai placut. Petrecem alaturi de prieteni si familie si avem, desigur, muzica. Fie ca suntem la un concert sau la o petrecere cu muzica live, fie ca o ascultam redata de diferite suporturi, aceasta este prezenta in viata noastra in fiecare zi si are nu doar functie de entertainment, ci si terapeutica.

Revolutie tehnologica – aparitia primelor discuri de vinil

Vinovatul pentru crearea suporturilor de inregistrare si redare a sunetelor este Thomas Edison, inventatorul fonografului (printre multe altele). Ca mod de functionarea, acesta avea un cilidru pe care se punea o foita de cositor imprimata in adancime, iar la viteza de 60 rotatii pe minut, sunetele erau redate auditoriului. O problema intalnita in acea perioada (sfarsitul secolului XIX) era faptul ca foita de cositor se deteriora dupa cateva ascultari (fie se rupea, fie se tocea).1 (1)

Inspirati de inventia marelui Edison, mai multi iluminati ai perioadei au incercat sa aduca imbunatatiri dispozitivului si suportului de redare. Astfel, la aproximativ 10 ani dupa aparitia fonografului, Emil Berliner a inceput sa dezvolte gramofonul. Acesta urma sa devina cel mai performant dispozitiv de inregistrare si redare a sunetelor. Ca suport de redare, Berliner a folosit un disc de sticla innegrita de fum pe care erau trasate vibratii si care se folosea pe post de matrita pentru imprimarea fotografica a unui disc de zinc sau cupru.

Ulterior, discurile au fost perfectionate, fiind fabricate din celuloid, din cauciuc tare sau din selac. Chiar si gramofonul a fost modificat, fiind adaptat pentru folosirea discurilor orizontale de ebonita cu riluri (santuri). Aceste discuri aveau avantajul de a fi mai fiabile si mai usor de intretinut. In timp, ebonita si vinylul au devenit materialele folosite pentru producerea discurilor, fiind cele mai propice pentru multiplicare dupa o matrita metalica, dar si pentru efectuarea de inregistrari.

Oamenii au inceput sa foloseasca aceste medii pentru stocarea si reproducerea muzicii comerciale, aparand astfel discurile de vinil de vanzare pentru publicul larg care se putea bucura acum, oricand de muzica preferata. Drept urmare, acum se pot achizitiona astfel de produse de aici https://www.nicherecords.ro/catalog.html/suport/vinyl, preturile fiind accesibile, iar gama extrem de variata.

Colectiile de muzica – Vinyl vs DVD

In timp, discurile au fost perfectionate, ajungandu-se la compact disc, la DVD-uri si Blu-ray (folosit in special pentru redari video de inalta rezolutie). Cele mai folosite, in prezent, pentru inregistrarea si redarea sunetelor sunt DVD-urile cu muzica, iar acest lucru se datoreaza capacitatii de pana la 7 ori mai mare fata de CD-uri.

Cu toate ca momentul de gloria al vinylului a trecut, acest tip de discuri sunt fabricate si folosite chiar si in prezent. Dintre categoriile de public care folosesc inca astfel de suporturi de redare a muzicii se numara DJ-ii, audiofilii si mai ales colectionarii. Le gasesti in magazinele de muzica, dar pretul pentru un disc de vinil este putin mai mare decat al unui DVD cu muzica, fiind destinate unui public nisat.

Valoarea unui vinyl este data de istoria pe care o are in spate. Albumele originale ale multor artisti din anii ’20-’80 sunt pastrate doar pe aceste suporturi. Cele mai multe le gasim in cadrul magazinelor de muzica online, dar pot fi achizitionate inclusiv la licitatii. Si pentru ca vorbim de discuri de vinil cu vechime de aproape un secol, un aspect important il are modul in care au fost intretinute. Pasionatii si colectionarii de vinyluri vor gasi tot in magazinele de muzica diverse seturi speciale de ingrijire a discurilor cu muzica, astfel incat sa le prelungeasca viata cat mai mult.2 (1)

Din acest punct de vedere, DVD-urile sunt mult mai putin pretentioase, iar de aici www.nicherecords.ro le poti achizitiona online, intrucat ai la dispozitie o paleta larga de DVD-uri. Acestea se pot zgaria, dar nu la fel de usor ca un disc de vinil. Daca scapi pe jos un DVD cu muzica, nu trebuie sa iti faci griji, pentru ca il vei putea folosi in continuare, dar daca scapi pe jos un disc cu vinil, il poti sparge sau fisura, lucru care duce la imposibilitatea de a mai asculta muzica de pe el. In prezent exista mai mult ascultatori de muzica pe DVD, acestea avand o capacitate mai mare de stocare, dimensiuni mai reduse (sunt deci mai usor de depozitat si de transportat), dar si datorita faptului ca sunt mai putin vulnerabile la zgarieturi.

Desigur, copiii din 2018 folosesc deja alte suporturi pentru stocare, precum memoriile USB, dar pentru nostalgici vor exista intotdeauna piese rare de colectii muzicale. Si cine stie, poate in cativa ani vor exista si colectionari de DVD-uri cu muzica.

 

764 vizualizari in total 2 vizualizari azi


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*