Vlad Sârzea / Medicul erou de la S.A.J. Călăraşi

 

Medicul Vlad Sârzea, în vârstă de 33 de ani , imediat ce a terminat facultatea a plecat la rezidenţiat în Franţa.

,, Acolo am făcut rezidenţiatul în medicină de urgenţă şi în anul 2017 m-am întors în România. Din septembrie 2017 sunt încadrat la S.A.J. Călăraşi. Calitatea vieţii în Franţa este bună din punct de vedere financiar dar este rea din punctul de vedere al timpului acordat familiei. Copilul meu stătea la creşă de luni până vineri de la 8 până la 16.30. Un alt factor determinant a fost creşterea substanţială a salariilor pentru medici.

În data de 2 iulie 2018, S.A.J. Călăraşi a trebuit să gestioneze o situaţie deosebită, despre care medicul Vlad Sârzea, a relatat pentru Realitatea din Călăraşi :

,, Am fost solicitaţi de dispeceratul SMURD Constanţa pentru a interveni în comuna Ostrov, deoarece ei nu aveau echipaje disponibile, pentru un copil de 9 luni înecat într-un recipient cu deşeuri lichide. Având în vedere că noi avem trecerea aceasta cu bacul care durează undeva la 30-40 de minute, am avut ideea de a solicita sprijinul colegilor de la Silistra care au graniţă terestră. Iniţial a fost puţin complicat pentru că sistemul naţional de urgenţă 112 se leagă cu cel bulgăresc la Sofia, dar am preferat să mă înregistrez cu telefonul personal pe o reţea de telefonie din Bulgaria şi să sun direct. Am găsit o înţelegere deosebită din partea operatorilor, apelul a durat 2 minute  apoi s-a confirmat că a plecat ambulanţa, noi eram pe bac şi am văzut-o trecănd pe teritoriul României, spre caz. Echipajul era foarte prietenos, am comunicat bine în limba engleză, copilul a fost resuscitat fără sechele şi a fost preluat de noi, transportat la spitalul Călăraşi, apoi transferat cu elicopterul la Bucureşti. Având în vedere promtitudinea cu care bulgarii ne-au ajutat, am decis să le trimitem o scrisoare de mulţumire, am considerat că trebuie să mulţumim într-un fel pentru sprijinul acordat. ”

La ora la care publicăm aceste rânduri, starea de sănătate a bebeluşului este foarte bună, organele de cercetare efectuând cercetari pentru stabilirea cauzelor producerii acestui eveniment nefericit.

36453 vizualizari in total 1 vizualizari azi


3 Comments on Vlad Sârzea / Medicul erou de la S.A.J. Călăraşi

  1. Bravo, bravo, domnule Sârzea! Te îmbrățișez pentru meseria aleasă! Sper că pianul a adăugat o vibrație pozitivă la viața ta!

  2. Vă mulțumesc tuturor pentru mesajele de apreciere!
    Doresc asemenea să îmi exprim recunoștința față de toți cei implicați în rezolvarea fericită a acestui caz: dispeceratele ISU/SAJ Constanța și Călărași, medicului coordonator din dispeceratul Constanța care a ghidat prin telefon martorii pentru realizarea primelor gesturi salvatoare, echipajului EMU C2 din cadrul SAJ Călărași, operatorilor 112 Silistra, echipajului medical de urgență bulgar, personalului Ostrovit care ne-a pus la dispoziție bacul, agenților Poliției de Frontieră români și bulgari ce au facilitat trecerea Ambulanței Silistra pe teritoriul României, personalului de la UPU și pediatrie din cardul Spitalului Județean de Urgență Călărași, cât și personalului SMURD București care au preluat copilul pentru transportul în condiții optime către spitalul din București.
    Astfel de intervenții nu sunt meritul unei persoane ci al coordonării și organizării în comun ale instituțiilor implicate în gestionarea urgențelor, și acest caz demonstreaza ca promptitudinea și buna colaborare duc la rezultate frumoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*