Vasile Neagu / ,, Este important pentru siguranţa naţională să aducem apa acolo unde trebuie ! „

 

Sâmbătă, 20 octombrie , directorul general al ANIF, Florin Barbu, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale- Petre Daea, au evaluat  stadiul lucrărilor de reabilitare la staţia de pompare plutitoare SPA km 338 din judeţul Călăraşi. Prezenta staţie face parte din Amenajarea pentru Irigaţii Borcea de Sus, având o suprafaţă de 11.404 hectare. Acest obiectiv face parte dintr-un amplu program de reabilitare a infrastructurii principale de irigații (#PNI), care are termen final de execuție , data de 31 decembrie 2020.  Directorului general al ANIF-Florin Barbu și-a asumat drept termen de finalizare al lucrărilor , cu un an și jumătate mai devreme decât termenul stabilit inițial.  Ministrul Agriculturii şi directorul general al ANIF au fost însoţiţi în această vizită de Ciprian Pandea – secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului şi preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Călăraşi, deputatul PSD – Sorin Vrăjitoru,  şi de directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Călăraşi- Vasile Neagu .

Apa gratis pentru irigat

Masura de sprijin a fermierilor cu apa gratuita pentru irigat continua si in acest an iar pana in prezent s-au umplut cu apa 1.100 km de canale. Obiectivul final al MADR pentru acest an este de a umple 2.000 km de canale cu apa necesara irigatiilor.

,,Este un obiectiv propus si pe care il vom realiza. Am pornit la drum cu reamenajarea celor 40 de sisteme, pentru ca am socotit sa prindem etapele ca sa se poata finaliza si sa functioneze in teren. Am luat aceste 40 de sisteme pentru ca aveam structurile facute ale asociatiilor utilizatorilor de apa’’, a declarat ministrul Daea.

Directorul ANIF Călăraşi – Vasile Neagu, pe parcursul vizitei, a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor adresate de reporterul Realitatea din Călăraşi :

,,  Denumirea obiectivului este : Reabilitarea statiei de pompare plutitoare SPA KM 338, judetul Calarasi care se gaseste in amenajarea Borcea de Sus si este in administrarea filialei teritoriale Ialomita – Calmatui, unitatea de administrare Calarasi. La prezentul contract se vor efectua urmatoarele lucrari: reabilitarea corpului navei si inlocuirea utilajului tehnologic, aparare  mal prin constructii de terasamente si inlocuirea conductelor de refulare pe o lungime de 1270 m liniari.”

Care ar fi valoarea investitiei?

Valoarea totală a investiţiei este de 2 393 298 lei. În acest moment, nava este reabilitata in proportie de 80%, conductele de refulare -50%, urmand sa inceapa consolidarea malurilor.Termenul de finalizare este 202o, dar lucrarea se va termina cu un an jumatate mai devreme.”

Cat de important este sistemul de irigatii pentru fermierii din zona?

 ,, Amenajarea  Borcea de Jos are suprafata de 11 404 ha. Este foarte important pentru siguranta nationala astfel incat sa aducem apa acolo unde trebuie,  pentru a asigura cresterea si dezvoltarea in conditii optime a plantelor. Vreau sa va spun ca  sistemul de irigatii este un sistem imbatranit, nu s-au mai facut modificari precise de 40 si ceva de ani, drept dovada, in ultimii ani suprafata irigata a scazut drastic.  Anul acesta, desi sistemul este imbatranit, am irigat 25 000 de ha de teren agricol. Incepand cu anul trecut, cu legea 133, apa pentru fermieri este gratuita. Pentru judetul nostru, s-au alocat din fondurile alocate de guvern,  aproape o cincime. Avem lucrari de reabilitare in mai multe amenajări, si aici a-si propune  sa o luam de la vestul judetului catre est. Incepem cu Gostinul Greaca Arges, amenajare care  se afla intre raul Arges si limita de vest a judetului, unde avem o lucrare pentru reabilitarea a 3 statii. Am depus note conceptuale pentru obtinerea de avize in vederea terminarii lucrarilor de investitii la statia de la km 442, din amenajarea Oltenita Sud la Dorobantu si Scoiceni, care face legatura intre  lacul Mostistea si Dunare. Venim la lucrarea care zilele următoare va fi pusa in functiune, SPA km 388, aflata pe malul stang al fluviului Dunarea, pe teritoriul administrativ al comunei Gradistea. Am reabilitat navele 2 si 3, am inlocuit conductele de refulare pana la bazinul de refulare. Am semnat contractul pentru reabilitarea sistemelor de irigatie din Galatui- Calaraşi, care cuprinde reabilitarea statiei SRP1 Vlad Tepes, si a unui numar de 21 km de reabilitare pentru canale plus constructiile hidrotehnice aferente  acestora. Mergand mai departe, ne oprim la Calarasi , pe teritoriul administrativ al municipiului Calarasi, comuna Modelu-Roseti, unde de asemenea reabilitam statia plutitoare, 19 km de canale si tot aici refacem linia electrica care nu mai exista, pentru a avea energie electrica la statia plutitoare.”

In ce stadiu se afla lucrarea?

,,Este la inceput, am semnat contractul zilele trecute, am dat ordinul de incepere a lucrarilor saptamana trecuta. Avem ceva bani alocati anul acesta, vreo 2 milioane si ceva de lei, ii putem cheltui lejer pana la sfarsitul anului, avem destule de facut.

MESAJ PENTRU BENEFICIARI

,,Le  recomand tuturor fermierilor, sa profite de avantajele primite de la Guvernul Romaniei prin alocarea fondurilor necesare pentru transportul apei gratuite de la punctul de plecare pana la punctul de punere sub presiune , precum si faptul ca odata cu constituirea celor 48 de organizatii  ale udătorilor ,fiecare organizatie sa-si analizeze posibilitatile astfel incat, sa accesezee masura 4.3 care va incepe in timpul apropiat .”d1d2d3d5d6d7d8d9d10d11

170 vizualizari in total 1 vizualizari azi


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*