Vine Crăciunul ! – În fiecare clasă există o mămică ,,alfa” care ştie din ,,întâmplare ” exact ce îşi doreşte ,,doamna”

Telefoane inteligente, bijuterii din aur, articole vestimentare, bani la plic şi mai nou vouchere la saloane de înfrumuseţarealfa

Ritualul banilor strânşi pentru învăţători sau profesori la şcoli, cu prilejul  sărbătorilor  sau altor zile speciale se practică de zeci de ani la Călăraşi,  însă s-a ajuns la acordarea unor ,,atenţii” foarte scumpe: telefoane inteligente, bijuterii din aur, articole vestimentare, bani la plic şi mai nou vouchere la saloane de înfrumuseţare.

Profesorii care primesc cadouri în bani sau obiecte,  la sfârşit de ani, de ziua onomastică sau de Crăciun  de la părinţii elevilor nu pot fi acuzaţi de luare de mită. Codul Penal, în forma actuală, nu incriminează astfel de practici, cu menţiunea că profesorul nu trebuie să condiţioneze acordarea unei note mai bune în schimbul unui cadou.

Dincolo de gestul de apreciat, obiceiul de a face un mic cadou aproape simbolic a degenerat în timp şi s-a transformat într-o tradiţie costisitoare pentru mulţi dintre părinţi.

În fiecare clasă există o mămică ,,alfa” care ştie din ,,întâmplare ” exact ce îşi doreşte ,,doamna” şi care este şi iniţiatoare care guvernează,  inițiativele de tot felul în clasa respectivă. Numai că, aceiaşi mămică ,,alfa”, accesorizează cadoul cu o listă cu numele copiilor şi sumele ,, donate” de fiecare. Astfel, copiii care provin din familii cu venituri reduse sunt defavorizaţi. Deşi, mulţi dintre părinţi nu sunt de acord cu această practică, cedează la presiunile organizatoarelor şi ajung să dea banii numai pentru a nu fi arătaţi cu degetul.  Este binecunoscută această practică şi primim zilnic mesaje din partea părinţilor nemulţumiţi,  dar când vine vorba despre asumarea acestora, ne lovim inevitabil de răspunsul : ,, Eu v-am spus…să ştiţi. Nu vreau să-i creez probleme copilului.”

Cu privire la acest subiect, inspectorul general şcolar- Elena Mihăilescu, a declarat pentru Realitatea din Călăraşi : ,, Sunt total împotriva acestor practici. ISJ Călăraşi,  în parteneriat cu societatea civilă, cu asociaţiile de părinţi şi cu directorii de şcoli poate contribui la schimbarea acestor mentalităţi„.

N.R.  Știm că fenomenul cadourilor și ”atențiilor” este unul răspândit în foarte multe grădinițe și școli, iar dacă  cunoașteți cazuri în care părinții au astfel de inițiative prin care se strâng bani de sărbători, ne puteți trimite informații pe adresa de mail realitateainfomedia@gmail.com

1146 vizualizari in total 1 vizualizari azi


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*