Noutate legată de funcțiile de conducere din Poliție: Șefii polițiștilor vor avea mandate de patru ani

functii

 Funcțiile de conducere vor fi ocupate prin mandat de patru ani

Cea mai importantă modificare este faptul că ocuparea funcțiilor de conducere se va face printr-un mandat de patru ani. În vederea ocupării unei astfel de funcții, persoana care va avea competență să numească polițistul pe un post de conducere va putea dispune organizarea unei verificări a aptitudinilor de conducere ale candidatului (chestiuni precum „exercitarea controlului și a autorității” sau „realizarea unui climat optim de muncă”). Verificarea se va face de către o comisie desemnată de aceeași persoana care are competența de numire în funcție, iar membrii acelei comisii vor trebui să aibă „funcția sau gradul profesional cel puțin egală/egal cu cea a polițistului verificat”.

În plus, evaluările nu vizează doar polițiștii care urmează să fie numiți, pentru prima dată, pe o funcție de conducere, ci și acei polițiști care ar urma să fie reconfirmați.

De asemenea, pentru a se asigura faptul că funcțiile de conducere vor fi ocupate prin concurs și nu prin alte modalități, va fi limitată perioada în care se va putea exercita funcția de conducere prin împuternicire la trei luni. Bineînțeles, regula va rămâne că ocuparea funcției se va face prin concurs.

Cum va putea înceta mandatul înainte de termenul de patru ani

În mod normal, mandatul va dura patru ani. Însă unele modificări vizează și posibilitatea încetării funcției de conducere înainte de împlinirea celor patru ani. Mai exact, va fi posibil acest lucru:

  • dacă se va acorda calificativul „satisfăcător”, odată cu evaluarea anuală de serviciu;
  • dacă se va constata existența unei situații de exercitare necorespunzătoare a funcției de conducere cu ocazia verificării modului de îndeplinire a obligațiilor;
  • dacă cel care va ocupa funcția va cere acest lucru.

Acestea nu sunt singurele modificări legislative, ca urmare a evenimentelor din Caracal. De exemplu, se dorește și modificarea Codului penal, în privința unor chestiuni precum liberarea condiționată sau sporirea unor limite de pedepse.

Atenție! Modificările menționate mai sus nu se aplică, deocamdată. Pentru aceasta, e nevoie ca proiectul să fie adoptat de Guvern și ordonanța de urgență astfel adoptată să fie publicată în Monitorul Oficial.

Sursa>Avocatnet.ro

254 vizualizari in total 1 vizualizari azi


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*