Consiliul de Administraţíe al Ecoaqua S.A revocat prin încălcarea prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a intreprinderilor publice
În urma prezentării unui Raport de expertiză financiar-contabilă extrajudiciară privind verificarea indicatorilor de performanţă menţionaţi în componenţa de administrare, analiza riscului economic şi analiza financiară a societăţii Ecoaqua S.A Călăraşi, domnul Grama Eduard, reprezentant al Consiliului Judeţean în AGA, a solicitat revocarea Consiliului de Administraţie încălcând astfel art.14 şi 19 din Actul constitutiv al Ecoaqua S.A.
Numirea unui Consiliu de Administraţie interimar reprezintă de asemenea o încălcare a art.29 alin.10 din OUG 109/2011, care prevede că alegerea membrilor Consiliului de Administraţie să fie făcută în baza unei selecţii organizate de către Autoritatea Tutelară.
Valoarea indicatorului prin care este apreciată activitatea membrilor Consilului de Administraţie este de 95,3%. În baza acestui raport s-a supus la vot revocarea membrilor Consiliului de Administraţie( cu încalcarea art.14 şi 19 din actul constitutiv al Ecoaqua S.A). Au votat 5 membri pentru revocarea Consiliului de Administratie şi 2 membri s-au opus, după cum urmează:
Au votat pentru:
– reprezentantul de drept al Consiliului Judeţean Călăraşi , domnul Grama Eduard
– reprezentantul de drept al UAT Olteniţa, domnul Ţone Petre
– reprezentantul de drept al UAT Lehliu Gară, domnul Ianomi Iulian
– reprezentantul prin dispoziţie a primarului UAT Fundulea, domnul Tănase Alecu
– reprezentantul de drept al UAT Budeşti, domnul Nae Sinel
S-au opus:
- reprezentantul de drept al UAT Urziceni, domnul Sava Constantin
- reprezentantul prin dispoziţie a primarului UAT-ului Călăraşi, domnul Gheorghe Marian
Considerăm că aplicarea hotărârii de revocare a Consiliului de Administraţie poate avea consecinţe foarte grave asupra funcţionării Operatorului de apă Ecoaqua S.A. Pericolul apare atât din neîndeplinirea cadrului instituţional, cât şi a valabilităţii deciziilor ce ar fi luate de un Consiliu de Administraţie contestabil.
În luna iulie, Ecoaqua este programată la semnarea contractului de finanțare pentru proiectul POIM, proiect în valoare de peste 250 mil euro cu aplicabilitate în 33 de UAT-uri (3 municipii, 3 orașe și 27 comune). Asociația în colaborare cu Operatorul a elaborat Cererea de Finanțare, pentru asistența tehnica a acestui proiect. În plus Asociaţia a plătit cofinanţarea în numele UAT-urilor beneficiare. Acest proiect prevede lucrări ce aduc rezolvarea problemelor legate de alimentarea cu apă și canalizare / epurare în aceste localități. Responsabilitatea demersurilor întreprinse în ședința AGA din 13.05.2020, dar și a celor care le-au întreprins, este foarte mare în condițiile în care România și localitățile respective riscă aplicarea unor sancțiuni pecuniare foarte mari în cazul nerezolvării problemelor de apă/apă uzată. Menționăm că aportul comunităților locale în acest proiect este simbolic, de 2%.
În mod cert, competiția pentru cele 3,5 miliarde de euro alocate initial României pentru programul POIM, reduse în urma pandemiei cu COVID-19, la doar 2 miliarde de euro, pentru sectorul apă potabilă/apă uzată (la care un calcul simplu arată ca dintre cei 43 de operatori mari din țară, nu vor beneficia de finanțare decât maximum 20-25 de operatori) este acerbă, iar eliminarea noastră din rândul celor care vor accesa aceste fonduri va bucura pe mulți alți operatori regionali, dar va văduvi populația din aria de operare a Ecoaqua, de alimentarea cu apă potabilă de calitate și de serviciu de canalizare/ epurare conform cerințelor și standardelor de mediu din judeţul Călăraşi şi Ialomiţa.
Pe cale de consecinţă, pentru reglementarea cât mai repede a situaţiei create numirea noului Consiliu de Administraţie a fost contestată la Registrul Comerţului de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoaqua, UAT Urziceni, UAT Călăraşi şi membrii revocaţi ai Consiliului de Administraţie.
Președinte A.D.I ECOAQUA
SAVA CONSTANTIN
Lasă un răspuns