Intervenție la incendiu de autovehicul pe A 2, la km 69 + 500

 

Capture

  Un echipaj de stingere din cadrul Secţiei de pompieri Lehliu Gară a acţionat rapid pentru lichidarea incendiului timp de aproximativ 35 de minute

  Conducătorul vehiculului s-a autoevacuat, fiind în afara oricărui pericol

  În data de 13.05.2016, ora 13.28, un echipaj specializat de stingere din cadrul Secţiei de pompieri Lehliu Gară a fost solicitat să acţioneze pe Autostrada Soarelui (A2), la km 69 + 300, pe sensul de mers București – Constanța (pe raza localităţii Dor Mărunt), pentru stingerea unui incendiu izbucnit la semiremorca unui autovehicul de transport marfă (înmatriculat în municipiul București), proprietate privată, aparținând unei societăți comerciale.

  La sosirea echipajului de stingere, incendiul se manifesta violent, cu flacără deschisă și fum dens la interiorul semiremorcii unde erau depozitate mai multe elemente de autoturisme provenite din dezmembrări auto (întreg ansamblul rutier fiind staţionat pe banda de urgenţă a autostrăzii).

  Conducătorul autovehiculului a conştientizat pericolul de incendiu, a oprit pe banda de urgenţă, s-a autoevacuat şi a solicitat intervenția pompierilor profesioniști.

  Pompierii militari s-au deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând rapid pentru lichidarea incendiului timp de aproximativ 35 de minute.

  Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, se pare că incendiul a fost posibil din cauza neglijenței celor care au încărcat semiremorca autovehiculului cu piese metalice încă incandescente în urma tăierilor cu aparate de sudură. A fost astfel posibil ca tapițeriile, cauciucurile și alte elemente textile sau plastice rezultate din dezmembrări să se aprindă pe timpul transportului.

  În urma incendiului au ars: cauciucuri, tapițerii, elemente plastice și textile rezultate din dezmembrări auto, valoarea pagubelor fiind estimată în acest caz la suma de aproximativ 500 de lei.

  Pompierii militari au intervenit eficient, au lichidat incendiul în limitele găsite, fiind astfel salvate bunuri materiale în valoare de aproximativ 90.000 de lei.

  La locul incendiului s-a deplasat și un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul Secției de pompieri Lehliu Gară, care nu a intervenit însă, nefiind cazul.

  Igienizarea de primavară poate constitui un real pericol de incendiu, care se poate solda cu pagube materiale însemnate

  I.S.U. “Barbu Ştirbei” Călăraşi vine în sprijinul cetăţenilor cu următoarele recomnadări :

  Potrivit analizei statistice a incendiilor din ultimii ani, în această perioadă a anului se manifestă o creştere alarmantă a numărului de arderi necontrolate, ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor cu vegetaţie uscată, iar în cele mai multe cazuri, focul se extinde la gospodăriile populaţiei sau la păduri, provocând însemnate pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.

   Perioada de primavară se caracterizează prin cel mai mare număr de incendii, aceste evenimente nedorite având loc în special în mediul rural, şi nu de puţine ori pagubele materiale provocate de acestea sunt consistente.

  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi aduce la cunoştinţă cetăţenilor care deţin sau administrează terenuri agricole, prevederile generale care trebuie să fie respectate la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, în fapt măsurile minime de prevenire în acest sens sunt următoarele: condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi, astfel încât, arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier / construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m,; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

  Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie – gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materialele sau substanţele combustibile – lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

  Pe terenurile în pantă, arderea vegetaţiei uscate se face pornind din partea de sus a pantei. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 163/2007.

  Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

  În zona de siguranţă a liniilor de cale ferată, drumuri, reţele electrice, reţele de telefonie, conducte de transport lichide combustibile şi gaze, clădiri și suprafeţe împădurite, vegetaţia uscată se va curăţa, fiind intrezisă

utilizarea focului deschis sau arderea vegetației uscate în aceste zone de protecție.

   Totodată trebuie menţionat şi faptul că se impune supravegherea permanentă a copiilor pe toata durata arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale.

   Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi ingrijirea copiilor.

   Atragem atenţia, că in conformitate cu prevederile H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea si sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi” sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii si alte vecinătăţi” se sancţioneaza cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*