Nu ne vom alătura corului de populism şi demagogie care riscă să se reverse în campania electorală|Daniela Crețu- Președinte ALDE Călărași
Programul economic al ALDE
Noi, cei din ALDE, preferăm să avem un discurs sincer şi onest. Noi spunem că nu putem mări salariile, decât pe baza investiţiilor, pe baza creşterii potenţialului economic şi al performanţei. Pensiile se pot mări doar dacă avem mai multe locuri de muncă stabile şi bine plătite. Eu cred că acesta e un gest de onoare şi acesta e conceptul care a stat la baza viziunii noastre despre economie. Din acest motiv discuţia noastră s-a învârtit în jurul unei chestiuni esenţiale: ne angajăm într-o competiţie în care supralicităm şi noi alături de celelalte partide în privinţa creşterii salariilor şi a pensiilor sau ne vedem mai departe de drumul nostru?
Ideea noastră de bază este următoarea: bunăstarea nu poate fi disociata de libertate şi de democraţie, dar în acelaşi timp libertatea economică şi democraţia trebuie să creeze bazele unei dezvoltări durabile. Dacă vrem să facem promisiuni întâi trebuie să asigurăm premizele unei creşteri economice solide şi sustenabile.
Am hotărât să ne axăm pe elemente puternice care să dea încredere oamenilor că programul nostru este unul viabil. Programul nostru economic are trei idei fundamentale. Primul reprezintă identificarea tuturor resurselor pe care le are România. România nu e o ţară săraca. România are multe resurse, care fie sunt neglijate, fie sunt irosite, fie sunt canalizate pe o direcţie greşită, fie sunt victimele unei decizii politice crispate şi ale unei voinţe politice vlăguite sau care, înainte de a face un pas înainte, se uită întâi în spate să vadă ce zic alţii.
Al doilea pas este utilizarea eficientă a resurselor, pornind de la proiecte ambiţioase, curajoase şi care se bazează pe încrederea dintre autoritatea centrală şi locală, partenerul economic şi populaţie. Noi propunem un program amplu de investiţii, care să poată mări potenţialul economic şi performanţă economică pe termen lung, deci în slujba tinerei generaţii. La urma urmei, tânăra generaţie e finalitatea acestui plan. Tânăra generaţie cu oportunităţi, cu spirit antreprenorial şi cu încrederea în locurile în care ea s-a născut şi s-a educat. Acest program pe termen lung, poartă numele „România, cea de-a 7-a putere economică a Europei!”. Poate că unii gândesc că acest program nu este credibil pe termen lung. Noi spunem că da, pentru că ne bazăm şi pe proporţia pe care România o are în demografia Europei şi pe resursele pe care România le are şi în acelaşi timp pe structurile instituţionale, de la cele bancare, până la cele ale economiei de piaţă, pe care le poate construi.
Programul nostru are un concept central şi anume „Programul celor 100 de miliarde de euro”. E un proiect investiţional amplu şi care utilizează pârghiile economice ale statului în relaţie cu mediul de afaceri şi cu populaţia României. El se bazează pe 6% din PIB, anual, pentru investiţii, se bazează pe absorbţia integrală a fondurilor europene dedicate investiţiilor şi competitivităţii, se bazează apoi pe o filosofie nouă a ajutorului de stat.
Vrem să se înţeleagă bine pentru toată lumea, că fără ALDE şi din punct de vedere politic, dar şi din punct de vedere economic, economia românească nu va putea să meargă bine pentru că suntem obligaţi să funcţionăm ca un fel de busolă, să aliniem un pic economia românească care, la fel ca şi întreaga ţară, merge ca o navă în funcţie de cum bate vântul. Vrem să fim busola economiei, să nu lăsăm lucrurile să derapeze. Promisiuni am am tot văzut, totul creşte.
Toate lucrurile acestea sigur că sunt dezirabile, dar ele trebuie să se bazeze pe o creştere economică. Altfel, demagogie şi populism cât cuprinde.
Creşterea economică pe care vrem să o asigurăm se va putea realiza numai în contextul în care va există disponibilitate de forţă de muncă pe piaţa muncii în România.
În momentul de faţă, există în pofida cifrei de şomaj, o criză de mână de lucru. De ce această criză? Nu pentru că nu ar exista oameni mai bine sau mai puţin calificaţi, ci pentru că România a devenit principala tara de emigraţie din Europa.
Peste două milioane de romani au plecat să-şi caute de lucru în străinătate. În acest context suntem mult mai preocupaţi de posibilitatea aducerii înapoi în ţară a unor romani care să lucreze. Ne interesează mai mult cum am putea, printr-un program coerent, să aducem înapoi în România 500 de mii de oameni care să ocupe locurile de muncă ce pot fi acoperite. Sunt firme numeroase din Moldova până în vestul ţării, în Banat, care caută să angajeze oameni.
Unul din capitolele pe care le vedem esenţiale este modul în care asigurăm repatrierea unui număr important de romani oferindu-le condiţiile necesare.
În acest sens, propunerea noastră va fi să înfiinţăm un Minister al Repatrierii Romanilor. Nu un departament pentru diaspora, care se ocupă cu diverse programe pentru cei care locuiesc în străinătate. Este foarte necesară aceasta componenta, dar mai important este cum reuşim să ne aducem romanii înapoi şi să le oferim condiţii pentru a veni înapoi.
Astăzi, nimeni nu rosteşte nimic despre viitorul României. Toţi ne preocupăm, după cum vedeţi, de luptele intre partide, de micile comentarii, aluzii, ironii pe care unii sau alţii le fac, care sunt luate şi preluate şi rostogolite în presă. Nimeni nu se gândeşte la generaţia viitoare a României. Generaţia viitoare înseamnă, în primul rând, a le da ocazia să se realizeze profesional în România şi atunci, libertăţile de care ne bucurăm cu toţii – ca cetăţeni europeni – nu vor împiedica pe nimeni să plece să-şi caute un loc de muncă în străinătate. Ne-am gândit foarte mult cum să realizăm o structură de integrare a elementelor care pot să concure la stabilizarea tinerilor în România. Ideea este de a crea o structură integratoare, care, pornind de la educaţie, mergând la economie şi la piaţa muncii, să le ofere aceste oportunităţi.
ALDE a examinat modele utilizate de industriile competitive din diverse târî pentru lansarea şi dezvoltarea de noi afaceri în domeniul privat. Considerăm modelul naţiunii START-UP aplicat de Israel, care s-a concretizat cu rezultate excelente, ca fiind compatibil şi cel mai potrivit pentru România.
Acest model de economie bazată pe inovare, pe dezvoltare tehnologică, pe start-up-uri este modelul pe care vreau să îl introducem în România. România nu poate rămâne o ţară cu o economie competitivă bazată exclusiv pe costul redus al forţei de muncă. Acesta este lucrul esenţial pe care trebuie să-l înţelegem.
Modul în care a funcţionat economia în perioada 2004-2008 este un atu important pentru a demonstra oamenilor că nu venim cu promisiuni deşarte, că avem o experienţă solidă, o pricepere care să ne ajute că aceste obiective să le ducem la bună îndeplinire.
Nu ne vom alătura corului de populism şi demagogie care riscă să se reverse în campania electorală. Preocuparea esenţială este calitatea vieţii şi nivelul de viaţă al cetăţenilor, dar aceste lucruri le facem numai în condiţiile în care vom putea să fim parte dintr-un proiect economic bazat pe creştere solidă, sustenabila, care să ducă România acolo unde ne dorim: să devină a 7-a putere economică.
Daniela Crețu
Preşedinte, ALDE Călărași