Constat că, dincolo de bunele intenţii ale presei în prezentarea unor evenimente rutiere, există confuzii în înţelegerea şi în prezentarea către cititori, ascultători, telespectatori a unor termeni de specialitate din legislaţia rutieră. Astfel, în evaluarea consumului de alcool, se utilizează două noţiuni:
1. Concentraţia de alcool în aerul expirat (determinată de către poliţiştii rutieri cu ajutorul etilotestului şi care se măsoară în mg alcool pur la 1 litru de aer expirat), respectiv
2. Îmbibaţia alcoolică în sânge (alcoolemia) care este determinată în condiţii de laborator (medicină legală) şi care se măsoară în g alcool pur la 1 litru de sânge. Vom nota cu „c” – concentraţia de alcool în aerul expirat şi cu „a” – alcoolemia.
Discuţie: a) Dacă 0 < a <= 0,80 g/l, fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de 90 de zile.
b) Dacă a > 0,80 g/l, fapta constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare (de la 1 la 5 ani pentru şoferii muritori de rând; de la 2 la 7 ani pentru conducătorii autovehiculelor destinate transportului de persoane, respectiv care transportă substanţe ori produse periculoase).
c) Dacă 0 < c <= 0,40 mg/l, fapta constituie contravenţie şi se sancţionează ca la punctul a; conducătorul auto are dreptul de a solicita, facultativ, determinarea alcoolemiei;
d) Dacă c > 0,40 mg/l, se va proceda, în mod obligatoriu, la determinarea alcoolemiei şi, în funcţie de valoarea alcoolemiei, se aplică sanţiunile de la punctele a, respectiv b.
Aurel Peicu
Lasă un răspuns