La Colegiul Agricol “Sandu Aldea” din Călăraşi – Un nou pas în implementarea Proiectului Erasmus+ “SudEstRo-AgroVET”!

Montijo, Portugalia - Plecarea participantilor la Fluxul II de mobilitati in Proiectul "SudEstRo-AgroVet". Obrigado!

În perioada 24.04.-14.05.2016 s-au desfăşurat activităţile Fluxului II de mobilităţi internaţionale al Proiectului Erasmus+ cu nr. 2015-1-RO01-KA102-014841, coordonat de Colegiul Agricol „Sandu Aldea” din Călăraşi şi implementat în cadrul Consorţiului naţional “SudEstRo-AgroVet” împreună cu Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj” din Bucureşti, Liceul Tehnologic Agricol Smeeni, judeţul Buzău şi Colegiul Tehnic „Pontica” din Constanţa.
De organizarea acestui Flux s-au ocupat doamna prof. Gherghinica Petre, Responsabil de proiect şi doamna prof. Dumitra Constantin, Responsabil cu formarea profesionala.
La Fluxul II de mobilităţi internaţionale au participat 25 de elevi provenind de la din 4 dintre liceele Consorţiului însoţiţi de profesorii monitori Gherghinica Petre şi Nela Ciutacu de la Colegiul Agricol “Sandu Aldea” din Călăraşi.
Toţi elevii participanţi sunt elevi de clasa a XII-a, de la calificarea Tehnician Veterinar şi aparţin la 4 din cele 5 licee partenere şi anume :
– 8 elevi de la Colegiul Agricol „Sandu Aldea” din Călăraşi
– 7 elevi de la Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj” din Bucureşti
– 6 elevi de la Liceul Tehnologic Agricol Smeeni, judeţul Buzău
– 4 elevi de la Colegiul Tehnic „Pontica” din Constanţa.
Cei 25 de elevi au fost selectaţi în şcolile de la care provin, în urma unor probe susţinute la materiile de specialitate şi la limba engleză.
În perioada celor 3 săptămâni de mobilitate internaţională, pe parcursul a 15 zile (90 de ore), elevii au efectuat un stagiu de practică pentru formare profesională, în diverse puncte de lucru, la agenţi economici din localitatea Montijo, Portugalia.
La unităţile de primire, respectiv în fabrici de procesare a produselor din carne sau lapte, abator sau clinici veterinare elevii au fost repartizaţi în grupuri de câte 2, 3 sau 4, fiecare grupă fiind preluată de câte un tutore de practică care a organizat şi supervizat activitatea elevilor. Agenţii economici de primire au dovedit o bună organizare a activităţii elevilor practicanţi iar tutorii de practică au fost comunicativi şi bine pregătiţi.
Elevii participanţi au încheiat stagiul de practică cu o evaluare finală a competenţelor profesionale dobândite, obţinând cu toţii nota 10 şi au fost recompensaţi de către organizaţia de primire cu Certificate de mobilitate Europass şi cu Certificate de participare la stagiu.
În plus faţă de competenţele profesionale obţinute, elevii şi-au dezvoltat abilitatea de a conversa într-o limbă străina, adaptabilitatea la un mediu nou, intercultural, capacitatea de comunicare şi de socializare şi altele.
În plus, în afară orelor de practică şi în toate cele 4 zile de week-end, elevii au efectuat vizite culturale în locuri emblematice pentru istoria şi cultura Portugaliei (Sintra, Cascais, Cabo da Roca, Lisabona).
Toţi elevii participanţi şi-au exprimat dorinţa de a repeta acestă experienţă de lucru şi viaţă într-un mediu intercultural şi în cadrul altor proiecte. De asemenea, participanţii au realizat faptul că ceea ce au învăţat pe parcursul stagiului de practică este ceea ce îşi doresc să facă pe viitor, ca profesie mai ales că unii dintre ei provin din familii de fermieri şi doresc să dezvolte şi să ducă mai departe tradiţia familiei.
Foarte mulţi dintre elevii participanţi la acest Flux îşi doresc să lucreze în domeniu, ca tehnician veterinar sau să urmeze Facultatea de Medicină Veterinară şi să îşi deschidă propriul cabinet veterinar.
Dintre elevii din Călăraşi, 6 sunt la a doua experienţă de acest gen, prima fiind realizată în perioada 01.06-18.06.2015 când au efectuat un stagiu de practică specific clasei a XI-a, tot la Montijo, Portugalia, în cadrul unui proiect Erasmus+ similar în care Colegiul Agricol „Sandu Aldea” a fost şcoală parteneră.
Cei 25 de elevi, deşi aparţinând la 4 licee din judeţe diferite, au format un grup unit şi omogen, încă de la prima întâlnire din Aeroportul Otopeni descoperindu-şi afinităţi şi legând prietenii.
Toţi elevii participanţi au descris participarea la activităţile desfăşurate în Fluxul II al proiectului ca fiind o experienţă unică, frumoasă şi constructivă, atât datorită oportunităţii de a fi însoţiţi de profesori responsabili care i-au sprijinit şi sfătuit în fiecare moment cât şi datorită faptului că au colaborat cu colegi de generaţie conştiincioşi, dornici să se afirme, plini de viaţă şi care doresc să îşi clădescă o carieră de succes.
Noi, elevii, mulţumim tuturor persoanelor implicate în dezvoltarea noastră profesională pe toată perioada anilor de liceu şi mai ales profesorilor care au dedicat timp şi efort fizic şi intelectual pentru a ne oferi oportunităţi de consolidare a formării profesionale prin proiectele Erasmus+!

Cătălin Cojocaru
Elev clasa a XII-a
Colegiul Agricol „Sandu Aldea” din Călăraşi

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*